Aan de slag met GGZ Dataportaal

Voor de samenwerking met GGZ Dataportaal kan starten zijn er nog een aantal stappen die gezet moeten worden, zoals het inrichten van patiënttoestemming. Als alle voorbereidingen zijn getroffen tekenen we een overeenkomst waarin we samen vast leggen hoe we met elkaar werken en welke verantwoordelijkheden daarbij horen.

Patiënttoestemming en privacy

In GGZ Dataportaal worden gegevens van behandelingen van patiënten gebundeld. Deze gegevens mogen alleen worden gedeeld als de patiënt daarvoor uitdrukkelijke toestemming heeft gegeven aan de zorgverlener. De verantwoordelijkheid voor het vragen en beheren van de patiënttoestemming ligt bij de zorgaanbieder. Onderstaande video kan de zorgverlener daarbij ondersteunen.

Akwa GGZ heeft ook een korte en juridisch kloppende voorbeeldtekst gemaakt die zorgaanbieders kunnen gebruiken bij het uitvragen van patiënttoestemming.  Deze kan je opvragen bij onze collega’s van de servicedesk.

Hoe waarborgen we samen de privacy van patiënten?

Om inzicht te krijgen in het verloop van behandelingen is het nodig om de voortgang van patiënten te volgen. Het is niet nodig om te weten over welke patiënt het precies gaat, maar het is wel van belang dat alle gegevens van één persoon steeds aan dezelfde persoon worden gekoppeld.

Pseudonimiseren zonder NAW-gegevens
Het delen van NAW-gegevens is daarom niet nodig, we maken enkel gebruik van een pseudoniem. Pseudonimiseren is een proces om persoonsgegevens te vervangen door versleutelde gegevens: het pseudoniem. Dit is een unieke code die gebaseerd is op het identificatienummer dat alleen bekend is bij de zorgaanbieder. Dit pseudonimiseren wordt gedaan door een gespecialiseerde externe partij, ZorgTTP.

De gegevens die worden getoond in rapportages van GGZ Dataportaal zijn niet herleidbaar tot één persoon, omdat er alleen met geaggregeerde, ofwel gebundelde gegevens wordt gewerkt. Het gaat om het resultaat van een groep patiënten en niet om het individu. Bovendien worden alleen resultaten getoond vanaf 10 trajecten.

Rechten van de patiënt
Een patiënt kan ten alle tijden zijn toestemming intrekken en bijvoorbeeld zijn gedeelde gegevens laten verwijderen of bevriezen. Dit is wettelijk geregeld in de AVG onder de zogenoemde rechten van de betrokkene.

Wil je meer weten over of heb je hulp nodig? neem dan contact met ons op.

Lees hier het interview met Joeri Blijleven, management assistent bij Cirya, over hoe Cirya patiënttoestemming heeft ingericht.

Welke gegevens deel je

Download de Akwa GGZ Informatiestandaard
Hier vind je een overzicht van de gegevens die worden uitgevraagd aan zorgaanbieders. Ook lees je aan welke specificaties ze moeten voldoen.

Download Akwa GGZ Codelijsten
Bij sommige gegevens in de informatiestandaard horen vastgestelde codes. Deze codes vind in dit document.

Hoe deel je gegevens

De infographic laat in vijf stappen zien hoe de gegevens van de zorgaanbieder met GGZ Dataportaal worden gedeeld. Dit proces wordt meestal door jouw EPD en/of ROM-leverancier gefaciliteerd. De Privacy Verzend Module (PVM) zorgt voor pseudonimisering van de gegevens. De PVM kun je downloaden op de website van ZorgTTP.

Download Akwa GGZ XSD
We gebruiken Extensible Markup Language (XML) formaat om gegevens op een gestandaardiseerde manier te delen met GGZ Dataportaal. Met Akwa GGZ XSD kan je het XML bestand controleren voordat je het deelt.

Inloggen bij GGZ Dataportaal

Om veilig in te loggen bij GGZ Dataportaal is het nodig een VECOZO certificaat aan te vragen. VECOZO is het landelijke knooppunt voor veilige digitale communicatie in de zorg. Hoe vraag ik een persoonlijk certificaat aan? 

Eenmaal in bezit van een geldig certificaat geef je aan ons het gebruikersnummer door en dan zorgen wij dat je in kunt loggen op je eigen rapportages.

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.