Ondersteuning bij datagedreven leren

voor lerende netwerken

GGZ Dataportaal ondersteunt lerende netwerken in de ggz bij leren van data voor kwaliteitsverbetering in de praktijk.

Kwaliteitsverbetering in de praktijk

Lerende netwerken gaan vaak over de behandeling van een specifieke patiëntengroep, type behandeling of een thema in het organiseren van zorg.

Afhankelijk van de doelstellingen, wensen en behoeften van het netwerk wordt in overleg bepaald welke dataverzameling en ondersteuning het beste past.

GGZ Dataportaal ondersteunt onder andere de lerende netwerken Angst & Depressie, Individuele plaatsing en steun (IPS) en Voorkomen verplichte zorg.

  • Angst en Depressie

    In het lerend netwerk Angst & Depressie delen vier zorgaanbieders (Dokter Bosman, HSK, Max Ernst GGZ en Psy-zo!) ervaringen en inzichten met elkaar op basis van data. GGZ Dataportaal ondersteunt met het verzamelen, analyseren en visualiseren van uitkomstinformatie in combinatie met patiënt- en proceskenmerken.

  • Individuele Plaatsing & Steun (IPS)

    In samenwerking met Kenniscentrum Phrenos verzamelt GGZ Dataportaal geaggregeerde organisatiegegevens over IPS-programma’s voor de kwaliteitsrapportages. Uitkomsten en modeltrouwscores worden gecombineerd gepresenteerd over een tijdsperiode én voor elke organisatie afgezet tegen een landelijk gemiddelde. Alle 35 deelnemende organisaties ontvangen zo elk kwartaal hun kwaliteitsrapportage. Deze gebruiken zij om te leren en hun IPS-programma bij te sturen en verbeteren.

  • Voorkomen verplichte zorg

    Voor het netwerk Voorkomen verplichte zorg wordt met procesgegevens inzicht gecreëerd in de mate waarin verplichte zorg wordt toegepast. Dit inzicht geeft ondersteuning aan organisaties bij het opstellen en uitvoeren van beleid dat gericht is op het voorkomen en verminderen van verplichte zorg. GGZ Dataportaal verzamelt de gegevens en de 16 deelnemende organisaties ontvangen van GGZ Dataportaal ieder kwartaal een rapportage over de inzet van verplichte zorg door de tijd. De rapportage geeft inzicht in de eigen organisatie en wordt vergeleken met de opgetelde uitkomsten van alle deelnemende organisaties. De resultaten en bevindingen worden elk half jaar besproken in de netwerkbijeenkomsten, om met elkaar van te leren.

    Voorbeeld van rapportage met datavisualisatie
    Bekijk een voorbeeldrapportage. Door de verschillende selectiecriteria te gebruiken, kun je alle grafieken zien.

    Heeft jouw organisatie ook interesse in deelname aan het netwerk Voorkomen Verplichte zorg? Neem dan contact op met Markus van der Burg via m.vanderburgh@akwaggz.nl.

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.