Body Dysmorphic Disorder Examination- Self Report Questionnaire (BDDE-SRQ)

Body Dysmorphic Disorder Examination- Self Report Questionnaire (BDDE-SRQ) kan worden gebruikt voor het vaststellen van de ernst van de BDD-klachten. Bij BDD is er sprake van een verstoorde lichaamsbeleving
De vragenlijst bestaat uit drie onderdelen: (1) aangeven van de aspecten van hun uiterlijk waarover men ontevreden is, (2) frequentie van verandering, (3) 28 vragen over de frequentie van BDD-aspecten. De vragenlijst vraagt naar de afgelopen maand.

  1. Bij het eerste onderdeel kruisen patiënten op een lijst maximaal vijf aspecten van hun uiterlijk aan waarover ze de afgelopen maand het meest ontevreden waren en zetten deze in de volgorde van tevredenheid: het onderdeel waar men het meest ontevreden over is, komt op nummer één te staan, het onderdeel waarover men iets minder ontevreden is op twee, enzovoort. De vragen in de tweede en derde sectie betreffen steeds het lichaamsdeel dat op nummer één is gezet.
  2. Sectie twee betreft vragen over de frequentie waarmee de respondent tot nu toe bepaalde acties heeft ondernomen om dit lichaamsdeel te veranderen (zoals het laten uitvoeren van cosmetisch chirurgische ingrepen).
  3. Vervolgens worden 28 vragen beantwoord over de zorgen die de patiënt heeft over dit lichaamsdeel. Deze worden beantwoord op een zevenpuntsschaal (0-6; range 0-168). Sommige vragen betreffen de frequentie van bepaalde BDD-aspecten (zoals vermijding), andere vragen betreffen de ernst/ontevredenheid/mate van zorgen et cetera van BDD-aspecten. Twee vragen over de mate van overtuiging worden beantwoord met ‘ja’ of ‘nee’.

 

 

 

Indicator Symptomatisch herstel
Kwaliteitsstandaard Angstklachten en angststoornissen – Eetstoornissen – SOLK
Download Nederlandse BDDE-SRQ Uitleg en scoring BDDE-SRQ Engelse instructie

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.