Dataverzameling voor datagedreven leren

Verzamelen

Van het zorgproces zijn veel gegevens beschikbaar over patiëntpopulatie, de behandeling en de uitkomsten daarvan. Voor datagedreven leren faciliteert GGZ Dataportaal op diverse wijzen dataverzameling voor organisaties en netwerken.

Met een webformulier anonieme data verzamelen

Voor diverse netwerken verzamelt GGZ Dataportaal gegevens via webformulieren. Deze vorm van verzameling is met name geschikt voor het verzamelen van procesgegevens die niet rechtstreeks uit bronsystemen gehaald kunnen worden. Een webformulier is snel gemaakt en makkelijk in gebruik.

Voor het netwerk Werkmonitor wordt bijvoorbeeld data verzameld voor RIBW’s, arbeidsmarktregio’s en het landelijk dashboard over het re-integreren naar werk van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Voor het netwerk Toegankelijke mentale gezondheidszorg verzamelt GGZ Dataportaal data over het proces van triage en toeleiding rondom het verkennende gesprek.

Geautomatiseerde verzameling van anonieme data

Voor Spiegelinformatie worden gegevens over patiëntgroepen, het behandelproces en uitkomsten anoniem en geaggregeerd verzameld. Deze data worden bij de zorgaanbieder uit de bronsystemen geëxporteerd zonder herleidbare persoonskenmerken en in een speciaal bestandsformaat gezet.

Om er voor te zorgen dat deze gegevens op een veilige manier worden verzameld, werkt GGZ Dataportaal samen met ZorgTTP, expert op het gebied van encryptie.
Aan de slag met data delen.

Verzamelen van gepseudonimiseerde data

Voor inzicht in verbanden tussen patiëntkenmerken, inzet en uitkomsten van zorg is verzameling van gecombineerde gegevens op persoonsniveau nodig. Data van patiënten, het zorgproces en de uitkomsten van behandelingen worden verzameld, mits de patiënt hier expliciete toestemming voor heeft gegeven.

Voordat data op persoonsniveau verzameld wordt, wordt deze eerst gepseudonimiseerd. Door gebruik te maken van een pseudoniem blijven alle gegevens van één persoon aan dezelfde persoon gekoppeld, zonder dat direct herleidbaar is om welke persoon het gaat. Deze vorm van dataverzameling is mogelijk door gebruik te maken van de Privacy Verzendmodule (PVM) van ZorgTTP, een gespecialiseerde externe partij.

Om inzicht te kunnen krijgen in het juiste moment van afronden van behandelingen heeft het lerend netwerk Angst & Depressie voor deze manier van verzamelen gekozen.
Aan de slag met data delen.

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.