
Hoeveel CGT zet jouw organisatie in bij psychose?
Nieuwe enquête tool voor zorginstellingen
Driekwart van de patiënten met een psychose had geen toegang tot cognitieve gedragstherapie (CGTp), bleek uit het Verbetersignalement Zinnige Zorg psychose van Zorginstituut Nederland in 2020. Door meer mensen met CGTp te behandelen, is de verwachting dat zij beter met hun klachten omgaan, minder depressieve klachten ervaren en minder kans hebben op een crisisopname.
17 organisaties van het lerend netwerk CGT bij psychose hebben de inzet van CGTp in kaart gebracht via een online vragenlijst voor zorgprofessionals, ontwikkeld door netwerkleden. Met de uitkomsten zijn de organisaties aan de slag gegaan met het verbeteren van de inzet van CGTp, onder andere door het aanbod van scholing en supervisie voor hun behandelaars te vergroten. Daardoor is het aantal patiënten dat een CGtp behandeling krijgt bij deze instellingen met 54% gestegen. Andere uitkomsten zijn:
- Het aantal psychologen dat CGTp toepast ging omhoog van 59% naar 76%.
- Het aantal psychologen dat een specifieke cursus volgde voor CGTp steeg van 49% naar 76%.
De online vragenlijst om de inzet van CGTp in kaart te brengen is vanaf nu via GGZ Dataportaal beschikbaar voor elke ggz-organisatie. De uitkomsten worden per organisatie gevisualiseerd en bieden inzicht in de toepassing van CGTp, welke knelpunten zorgprofessionals ervaren en welke behoeften zij hebben. Daarnaast kunnen uitkomsten van de eigen organisatie vergeleken worden met een landelijk gemiddelde. Met dit inzicht kunnen organisaties en teams de kwaliteit van zorg voor mensen met een psychose verbeteren.


CGTp Check – inzet van CGT bij psychose
Wil je met jouw organisatie meer inzicht in de inzet van CGTp bij psychose? Laat het ons weten via het invulformulier en ontvang toegang tot de online vragenlijst inclusief handige middelen om je collega’s te informeren. Invullen van de vragenlijst is anoniem, duurt ongeveer 10 minuten en uitkomsten worden op organisatie- of teamniveau teruggekoppeld. Als jouw organisatie deze vragenlijst al eerder heeft ingevuld worden deze uitkomsten meegenomen in de terugkoppeling.
Je ontvangt:
- Een link naar de vragenlijst, inclusief een voorbeeldmail die je zelf naar wens kunt aanpassen om je collega’s te informeren
- Een QR-code die verwijst naar de vragenlijst zodat je collega’s die makkelijk kunnen scannen, bijvoorbeeld als je het project presenteert aan je team.
- Een periodieke update van het aantal vragenlijsten dat is ingevuld zodat je eventueel een reminder uit kan sturen.
- Een visuele terugkoppeling van de uitkomsten op groepsniveau na de sluitingsdatum van de vragenlijst.
Meer informatie?
Neem contact op met Lukas Roebroek via l.roebroek@akwaggz.nl