Data en privacy

GGZ Dataportaal ondersteunt zorgaanbieders bij het verzamelen, analyseren en visualiseren van gegevens van het zorgproces ten behoeve van kwaliteitsverbetering. De anonieme en gepseudonimiseerde data worden conform wet- en regelgeving verwerkt.

Anonieme data

Dit zijn gegevens over het zorgproces waaruit alle elementen die verwijzen naar een individu zijn verwijderd. Anonieme data bevatten dus geen persoonsgegevens en worden geaggregeerd verwerkt. Deze data zijn vooral geschikt voor primaire inzichten in processen en aantallen, en kan zonder patiënttoestemming verzameld worden.

Gepseudonimiseerde data

Gepseudonimiseerde data biedt de mogelijkheid om inzicht te krijgen in het verloop van behandelingen en kenmerken van de patiëntpopulatie kunnen gekoppeld worden aan uitkomsten en effecten. Deze data bevatten meer gegevens dan anonieme data en bieden daarom meer mogelijkheden voor leren en verbeteren. Voor het gebruik van gepseudonimiseerde gegevens is toestemming van de patiënt nodig.

Wat is pseudonimiseren? Privacy en rechten patiënt

Pseudonimiseren is een proces om persoonsgegevens te vervangen door versleutelde gegevens: het pseudoniem. Dit is een unieke code die gebaseerd is op het identificatienummer dat alleen bekend is bij de zorgaanbieder. Dit pseudonimiseren wordt gedaan door een gespecialiseerde externe partij, ZorgTTP. Door gebruik te maken van een pseudoniem blijven alle gegevens van één persoon aan dezelfde persoon gekoppeld, zonder dat duidelijk is om welke persoon het gaat. Hiervoor gelden strikte veiligheidsnormen. GGZ Dataportaal kan alleen gegevens verwerken als het proces van toestemming goed geborgd is bij de samenwerkende zorgaanbieder.

Een patiënt kan te allen tijde zijn toestemming intrekken en zijn gedeelde gegevens laten verwijderen of bevriezen. Dit is wettelijk geregeld in de AVG onder de zogenoemde rechten van de betrokkene. GGZ Dataportaal faciliteert deze rechten in al haar systemen.

Zorgvuldig omgaan met persoonsgegevens

GGZ Dataportaal is NEN7510-1:2017 gecertificeerd en voldoet aan de voorwaarden voor het veilig, vertrouwelijk en integer omgaan met persoonsgegevens.

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.