Datagedreven leren als onderdeel van lerende ggz

In de ‘lerende ggz’ zoeken veldpartijen binnen de grenzen van hun mogelijkheden voortdurend naar verbetering in behandelmogelijkheden, inzet en organisatie van geboden zorg en uitkomsten voor de patiënt en zijn of haar naasten.

Evalueren van de behandeling

Evalueren van de behandeling op individueel en populatieniveau is essentieel voor de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg. De ggz heeft de ambitie om evalueren structureel te integreren als onderdeel van de behandeling. De kwaliteitsinformatie die wordt gedeeld en besproken in de individuele behandeling ondersteunt patiënt, naaste en behandelaar bij het gezamenlijk maken van de juiste behandelkeuzes en vervolgstappen. Daarmee worden behandelingen effectiever en sluiten beter aan bij verwachtingen. Deze kwaliteitsinformatie op individueel niveau vormt ook de basis voor datagedreven leren en verbeteren op populatieniveau.

Ondersteuning bij datagedreven leren

GGZ Dataportaal ondersteunt zorgaanbieders in de ggz bij datagedreven leren met kennis, expertise en een platform. Met workshops bieden we professionals, zorgaanbieders en netwerken een mogelijkheid om kennis te maken met datagedreven leren of het zetten van een volgende stap. We ondersteunen bij het verwerken, analyseren en visualiseren van data door het inrichten van een op maat gemaakt dashboard voor zorgaanbieders op basis van anonieme data. Meer verdiepende rapportages kunnen gemaakt worden als zorgaanbieders met gepseudonimiseerde data willen werken. En we ondersteunen bij het kiezen van het juiste meetinstrument voor evalueren in de behandeling, met de online Evaluatieondersteuning en een overzicht van vragenlijsten in de Bibliotheek.

GGZ Dataportaal is onderdeel van Akwa GGZ, Alliantie kwaliteit in de geestelijke gezondheidszorg.

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.