Child Behaviour Checklist (CBCL)

De Child Behaviour Checklist (CBCL) is er in verschillende versies, de CBCL is een diagnostisch instrument om probleemgedrag en vaardigheden van kinderen en jeugdigen op gestandaardiseerde wijze te kwantificeren. De vragenlijst bestaat uit een algemeen gedeelte en een set vragen die gescoord worden op een 3-puntsschaal van helemaal niet (0), een beetje of soms (1) tot duidelijk of vaak (2). De vragen gaan over de afgelopen 2 maanden.De CBCL wordt individueel door de ouders of verzorgers van het kind ingevuld, maar kan ook worden ingevuld door andere familieleden of volwassenen die het kind of de jongere goed kennen. Het is van belang dat er gedurende het invullen of na afloop iemand aanwezig is om eventuele vragen te beantwoorden.

  • CBCL 1,5 – 5 (ouderversie)
  • CBCL 6 – 18 (ouderversie)

Achenbach System of Empirically Based Assessment (Aseba) heeft naast de CBCL ook de Teacher report form (TRF) als de leerkracht informant is en de Youth Self report (YSR) als de jongere zelf de informant is.

Indicator Functioneel herstel – Symptomatisch herstel
Kwaliteitsstandaard Generiek
Leeftijdscategorie Jongeren
Download Verkrijgbaar via NJi
Bronvermelding:
  • Verhulst, F.C., Koot, J.M., Akkerhuis, G.W., & Veerman, J.W. (1990). Praktische handleiding voor de CBCL (child behavior checklist). Assen: Van Gorcum & Comp B.V. © 2000 T.M. Achenbach, Reproduced by permission. Nederlandse vertaling door: F.C. Verhulst en J. van der Ende, Erasmus MC Rotterdam.

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.