Clinician Administered PTSD Scale-5 (CAPS-5)

De Clinician Administered PTSD Scale-5 (CAPS-5) is de gouden standaard in PTSS-beoordeling. De CAPS-5 is een gestructureerd interview met 30 items voor de uitvraag van PTSS symptomen en vaststelling van een diagnose PTSS volgens de DSM-5. Naast het beoordelen van de 20 DSM-5 PTSS-symptomen bevat de CAPS-5 vragen gericht op het begin en de duur van de symptomen, subjectieve angst, impact van symptomen op sociaal en beroepsmatig functioneren, verbetering van symptomen sinds een eerdere CAPS-administratie, algemene responsvaliditeit, algemene PTSS-ernst, en specificaties voor het dissociatieve subtype (depersonalisatie en derealisatie). De CAPS is ontworpen om te worden afgenomen door clinici en klinische onderzoekers met een grondige kennis van PTSS, maar kan ook worden afgenomen door daarvoor opgeleide professionals.

Indicator Symptomatisch herstel
Kwaliteitsstandaard Angstklachten en angststoornissen
Download Instrument vrij verkrijgbaar via: http://www.psychotraumadiagnostics.centrum45.nl/
Bronvermelding:
  • Weathers, F.W., Blake, D.D., Schnurr, P.P., Kaloupek, D.G., Marx, B.P., & Keane, T.M (2013). National Center for Posttraumatic Stress Disorder
  • Nederlandse vertaling Boeschoten, M.A., Bakker, A., Jongedijk, R.A., van Minnen, A., Elzinga, B.M., Rademaker, A.R. & Olff, M. (2014)

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.