Eating Disorder Examination Questionnaire (EDE-Q)

De Eating Disorder Examination Questionnaire (EDE-Q) is een zelfrapportagevragenlijst dat de specifieke eetstoornissymptomen uitgebreid in kaart brengt bij mensen vanaf 12 jaar. De vragenlijst bestaat uit 28 items en geeft een score van de globale ernst en van de frequentie en/of ernst van de volgende vier subschalen: lijnen, piekeren over eten, piekeren over lichaamsvorm en piekeren over gewicht. De terugvraagperiode is 4 weken, waarbij het aantal dagen wordt gemeten waarop eetstoornissymptomen voorkomen. De vragen kunnen beantwoord worden met een score van 0 tot 6 (0 dagen (score = 0), 1-5 dagen (score = 1), 6-12 dagen (score = 2), 13-15 dagen (score = 3), 16-22 dagen (score = 4), 23-27 dagen (score = 5) en 28 dagen (score = 6)).

Er is ook een verkorte versie van de EDE-Q beschikbaar: de EDE-QS, bestaande uit 12 items.[1] De EDE-QS is een korte, betrouwbare en geldige maat voor de ernst van de eetstoornis die vergelijkbaar is met de EDE-Q en die zich leent voor het gebruik van monitoring in behandeling en onderzoek.

Van het EDE-interview en de EDE-vragenlijst zijn ook kinderversies beschikbaar. Zo is er een EDE-interview versie voor kinderen en jongeren vanaf 10 jaar, de Child-EDE. Het is van belang dat het Child-EDE-interview wordt afgenomen door iemand die hierin geschoold is.

Indicator Symptomatisch herstel
Kwaliteitsstandaard Eetstoornissen
Download EDE-Q verkrijgbaar via tijdschrift voor psychiatrie Gratis el-learning voor afnemen EDE-Q via de Nederlandse Academie voor Eetstoornissen (NAE) Vragenlijst EDE-Q Scoring EDE-Q EDE-Q informatie en gespreksondersteuning
Bronvermelding:
  • Fairburn, C.G. & Beglin, S.J. (2008). Eating Disorder Examination Questionnaire 6.0. In: Fairburn, C (2008). Cognitive Behaviour Therapy and Eating Disorders. Guilford Press. (Unpublished Dutch translation by Anita Jansen, Maastricht).
  • Nederlandse vertaling door A-team Jansen Lab, Psychologie Universiteit Maastricht

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.