Feedback Informed Treatment (FIT)

Feedback Informed Treatment (FIT) is een systematische werkwijze waarbij de patiënt actief om feedback wordt gevraagd over het behandelingsverloop. FIT gebruikt hiervoor 2 zeer korte schalen: de Outcome Rating Scale (ORS) en de Session Rating Scale (SRS).
De ORS en SRS worden iedere zitting afgenomen. Er is de mogelijkheid dit digitaal te doen, daardoor kan de feedback direct samen met patiënt ingezien en zonodig besproken worden.

De ORS meet de voortgang en vraagt naar de mening van patiënt over diens klachtenniveau c.q. welbevinden in 4 domeinen: persoonlijk, relationeel (intieme relatie, gezin), sociaal (vrienden, werk, opleiding, hobby’s) en algemeen. De SRS meet de alliantie en vraagt naar de ervaringen van de patiënt ten aanzien van de kwaliteit van de werkrelatie tussen patiënt en therapeut: zich gehoord/begrepen voelen, overeenstemming in doelen en verwachtingen, overeenstemming in methodiek en rol van therapeut, algemeen.

FIT biedt zowel patiënt als therapeut direct inzicht of de behandeling op de goede weg zit. Dit betekent dat er ook direct bijgestuurd kan worden indien dit gewenst is. De combinatie van feedback over de voortgang (ORS) en de alliantie (SRS) zorgt ervoor dat de behandeling maximaal kan worden afgestemd op de patiënt. FIT is een evidence-based werkwijze, waarbij de effectiviteit van de behandeling vergroot wordt en het drop-out percentage vermindert.

Indicator Functioneel herstel
Kwaliteitsstandaard Generiek
Download Informatie en gespreksondersteuning SRS Informatie en gespreksondersteuning ORS
Bronvermelding:
  • https://www.scottdmiller.com/

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.