Mental Health Quality of Life questionnaire (MHQoL)

De Mental Health Quality of Life questionnaire (MHQoL) is een gestandaardiseerde kwaliteit van leven vragenlijst gericht op mensen met psychische problemen. De MHQoL bestaat uit twee delen: een beschrijvend gedeelte, de MHQoL-7D en een visueel-analoge schaal, de MHQoL-VAS. De MHQoL-7D bestaat uit zeven vragen die elk een dimensie van kwaliteit van leven meten (zelfbeeld, onafhankelijkheid, stemming, relaties, dagelijkse activiteiten, lichamelijke gezondheid, toekomst). Iedere vraag kent vier antwoordcategorieën, bijvoorbeeld variërend van heel tevreden tot heel ontevreden. De MHQoL-7D totaalscore kan variëren van 0 tot 21, waarbij een hogere score duidt op een betere kwaliteit van leven. De MHQoL-VAS registreert het zelfgewaardeerde algemeen psychologisch welzijn van de respondent op een horizontale schaal variërend van nul “slechtst voorstelbare psychisch welzijn”) tot tien (best voorstelbare psychisch welzijn”). De MHQoL richt zich op de huidige situatie en is een zelfbeoordelingsschaal.

Het beschrijvende gedeelte, de MHQoL-7D, wordt op dit moment gewaardeerd. Op basis van de hieruit voortkomende waarden set, kan een gewogen score worden berekend, gebaseerd op de voorkeuren van een breed publiek.  De MHQoL-7D-waardenset is naar verwachting eind 2020 beschikbaar.

Indicator Kwaliteit van leven
Kwaliteitsstandaard Generiek
Download MHQoL te verkrijgen via IMTA Artikel over psychometrische eigenschappen van de MHQol MHQoL - Informatie en gespreksondersteuning
Bronvermelding:
  • The Mental Health Quality of Life questionnaire (MHQoL), Erasmus University Rotterdam, Erasmus School of Health Policy & Management 2018.

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.