Psycat

De Psycat meet de zwaarte van psychosociale problemen bij kinderen op vier schalen: een Totaalscore, Internaliserende problemen, Externaliserende problemen en Hyperactiviteit. De Psycat is ontwikkeld voor de leeftijdscategorieën 2-4 en 7-11 jarigen, er zijn plannen om de Psycat uit te breiden naar andere leeftijdsgroepen. De ouders vullen de vragenlijst in.

  • De Psycat is een adaptieve vragenlijst waarbij gebruik wordt gemaakt van Computerized Adaptive testing (CAT). De CAT techniek werkt in essentie als volgt: na elk door de ouder gegeven antwoord wordt een schatting gemaakt van de zwaarte van eventueel aanwezige problematiek bij het kind. Vervolgens wordt bepaald welke vraag de meeste informatie kan geven om die schatting te verbeteren, tot een vooraf vastgestelde nauwkeurigheidsgrens is bereikt. Daardoor kunnen allerlei vragen overgeslagen worden, omdat ze niet bijdragen aan een betere schatting. Doordat er gebruik wordt gemaakt van de CAT techniek beantwoord elke ouder verschillende items, en varieert ook het aantal items. Gemiddeld zijn er 17 items nodig om een nauwkeurige indicatie te krijgen van problemen.
  • De Psycat maakt gebruik van een item bank met o.a. items uit de Strengths and Difficulties Questionnaire (SDQ) en de Child Behavior Checklist (CBC) vragenlijst. Omdat er items gesteld worden uit verschillende vragenlijsten zijn er verschillende antwoord categorieën mogelijk.
    De Psycat meet de zwaarte van psychosociale problemen bij kinderen op de schalen: een Totaalscore, Internaliserende problemen en Externaliserende problemen. Bij de versie voor 7-11 jarigen is er ook een Hyperactiviteit schaal.
  • Per schaal wordt er visueel aangegeven (balkje) of er sprake is van een ‘normale’, ‘grensgebied’, of ‘verhoogde’ score bij het betreffende kind (inclusief betrouwbaarheidsinterval).
  • De terugvraagperiode verschilt per item, en kan variëren van van 1 tot 6 maanden. De terugvraagperiode is afhankelijk van de vragenlijst (o.a. SDQ/CBCL) waartoe het item behoort en de betreffende leeftijdsgroep.
  • Psycat is gratis beschikbaar, voor toegang tot het instrument kunt u contact opnemen met TNO via meinou.theunissen@tno.nl
Indicator Functioneel herstel – Symptomatisch herstel
Leeftijdscategorie Jongeren
Bronvermelding:

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.