Static/Stable/Acute (SSA)

De Static/Stable/Acute (SSA) is een combinatie van statische en dynamische instrumenten voor het inschatten van het risico van toekomstig seksueel en gewelddadig delictgedrag bij zedendelinquenten. De SSA combinatie kan gebruikt worden om beslissingen te nemen omtrent behandeltoewijzing, verloven of het bepalen van intensiteit van toezicht en begeleiding bij terugkeer in de samenleving. Daarnaast is de SSA combinatie van waarde bij het bepalen van behandeldoelen en het evalueren van vooruitgang in de behandeling.

De Static-99R bevat 10 relatief eenvoudig te scoren overwegend statische variabelen. De totaalscore is de optelsom van de items en de totaalscores zijn onderverdeeld in de nominale risicocategorieën laag, laag-matig, matig-hoog en hoog.

De Stable-2007 bevat 12 stabiel dynamische risicofactoren met een duidelijke verankering van de antwoordcategorieën (plus 1 extra item voor plegers met slachtoffers onder de 14 jaar). De totaalscore is de optelsom van de items en de totaalscores zijn onderverdeeld in de nominale risicocategorieën laag, matig en hoog.

De Acute-2007 bevat 7 acuut dynamische risicofactoren, met duidelijke verankering van de antwoordcategorieën. De totaalscore is de optelsom van de items en de totaalscores zijn onderverdeeld in de nominale risico/prioriteitscategorieën laag, matig en hoog. Het instrument maakt daarbij onderscheid tussen het risico van zeden- en geweldsdelicten enerzijds en het risico van algemene recidive anderzijds. Daarnaast kan voor elk individueel item de score IN (Ingrijpen Nu) gegeven worden.

Indicator Functioneel herstel – Risicotaxatie
Kwaliteitsstandaard Generiek
Bronvermelding:

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.