Verkorte Vermoeidheid Vragenlijst (VVV)

De verkorte vermoeidheidsvragenlijst meet de intensiteit van vermoeidheid van de afgelopen twee weken. De vragenlijst bestaat uit vier uitspraken, waarmee de enkelvoudige dimensie ‘lichamelijke vermoeidheid’ wordt gemeten. Er kan een totaalscore worden berekend die kan worden vergeleken met normwaardes.

De normwaardes zijn gesteld voor de gezonde volwassenen, normaal en zwaar belaste studenten, militairen in kazerne en op oefening. Daarnaast zijn ze beschikbaar voor patiënten met kanker, met functionele buikklachten, multiple sclerose en chronische vermoeidheidsklachten.

De items worden gescoord van 1 (ja, dat klopt) tot 7 (nee, dat klopt niet). De totaalscore wordt berekend door de scores van de 4 items op te tellen, nadat de items 1, 2 en 4 zijn gespiegeld. Deze varieert van minimaal 4 tot maximaal 28. Hoe hoger de  score, des te grotere intensiteit van vermoeidheid ervaren wordt.

Indicator Symptomatisch herstel
Kwaliteitsstandaard Generiek
Download Verkorte Vermoeidheid Vragenlijst Informatie en gespreksondersteuning
Bronvermelding:
  • lberts M, Smets EMA, Vercoulen JHMM, Garssen B, Bleijenberg G. ‘Verkorte vermoeidheidsvragenlijst’: een praktisch hulpmiddel bij het scoren van vermoeidheid. Nederlands tijdschrift voor geneeskunde. 1997 Aug 2;141 (31):1526-1530.

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.