Datagedreven kwaliteitsverbetering in vrijgevestigde praktijken

Als vrijgevestigde behandelaar beschik je over gegevens uit het zorgproces die je kunnen helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van zorg. Samen met de LVVP heeft Akwa GGZ verkend hoe vrijgevestigde praktijken effectief data kunnen inzetten 

Er zijn voldoende mogelijkheden, zo ziet ook Chris van Oeveren, GZ-Psycholoog en eigenaar van Psychologenpraktijk Chris van Oeveren: “Door simpelweg behandelingsduur en cliënttevredenheid te meten, ontdekte ik dat langere behandelingen vaak minder tevreden cliënten opleveren. Dit inzicht heeft me ertoe gezet kritischer te kijken naar het tijdig afronden van de behandeling.”  

Akwa GGZ organiseerde workshops met vrijgevestigde prakijken over datagedreven kwaliteitsverbetering. Tijdens deze workshops hebben deelnemers besproken welke gemeenschappelijke kwaliteitsonderwerpen relevant en meetbaar zijn. Thema’s zoals behandelduur, doorlooptijd, behandeleffect en wachttijden kwamen aan bod. En manieren om deze onderwerpen inzichtelijk te maken zodat je hierover in gesprek kan gaan met collega’s.  

Deelnemers erkenden de mogelijkheden die gegevens uit het zorgproces bieden voor inzicht in de kwaliteit van zorg. Ook werd er gesproken over onderwerpen als: ‘Met wie vergelijk ik mijn data en hoe doe ik dat in een intervisiegroep?’  

Inzichten en uitdagingen  

Een eerste stap in datagedreven kwaliteitsverbetering is inzicht krijgen in je eigen data, lokaal op basis van bijvoorbeeld een export van je eigen EPD. Door deze inzichten vervolgens te delen met andere vrijgevestigde praktijken en samen te leren, ontstaan waardevolle inzichten en aanknopingspunten voor verbetering. 

Voordat je de kwaliteit van zorg gaat meten is het belangrijk je doel te bepalen. Chris van Oeveren: “Bedenk eerst wat je wilt meten en waarom. Welke variabelen heb je nodig om je doel te evalueren?  Leg deze vast in een systeem waar jij prettig mee werkt, zoals Excel. Houd het eenvoudig en overzichtelijk.” 

Het advies aan intervisiegroepen: begin klein en kies als groep één relevant thema waarvan de dataverzameling geen extra registratie vereist. Chris van Oeveren: “Het kan inspirerend werken om met andere praktijken over bijvoorbeeld uitkomsten van de CQi te praten. Laat iedereen een uitdraai van de CQi maken en bespreek dit en ook het waarom achter de cijfers met elkaar. Bouw vertrouwen op in de groep en voer gesprekken over de data zonder oordeel. Dit helpt om samen stappen te zetten en inzichten uit data als middel voor kwaliteitsverbetering op waarde te schatten.”

Heb je interesse in een workshop met je intervisie groep of netwerk om aan datagedreven kwaliteitsverbetering te werken? Neem dan contact op met Marjolein Zegers (m.zegers@akwaggz.nl) of meld je aan via onderstaande button.

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.